monk duke mingus

Thelonious Monk

Duke Ellington

Charles Mingus

CHARLES MINGUS

Charles Mingus was contrabassist, pianist, componist en orkestleider. Hij was een vat vol tegenstrijdigheden. Je zou hem manisch depressief kunnen noemen. Tijdens zijn leven was hij vooral bekend als virtuoos bassist en bandleider. Na zijn dood roemen muziekkenners vooral de kracht van zijn composities, die bestaan vaak uit een mengeling van blues en gospel. Opvallend is de invloed van Russische klassieke componisten, vooral van Stravinsky.

Het album The Black Saint and the Sinner Lady (1963) wordt door velen als zijn meesterwerk beschouwd. Sommige vinden dat Epitaph zijn belangrijkste composities bevat. Het werk van Mingus is niet altijd makkelijk toegankelijk. Wie Mingus wil leren kennen kan het best beginnen met Blues & Roots en dan Mingus Ah-hum en Mingus Mingus Mingus. Omdat hij niet zo’n handige bandleider was, speelde hij vaak met kleine groepen. Drummer Danny Richmond en trombonist Jimmy Knepper hielden het lang bij hem uit. Maar nadat Mingus hem een paar tanden uit zijn mond had geslagen hield ook Knepper het voor gezien.

Bij de repetities van Mingus’ groepen was de muziek meestal niet uitgeschreven. Hij zong de verschillende partijen voor en de muzikanten moesten dat maar kunnen spelen. Op verschillende opnames is te horen dat er nogal wat misgaat. Maar meestal leidt deze aanpak tot geweldig spannende muziek met solisten die alleen bij Mingus tot opvallende prestaties komen. Kenmerkend voor zijn groepen is dat de blazers de solisten opzwepen met rifjes.